Autori: expert ethnic extrajudiciar SETEC-AGIR Cristian CETĂȚEANU
expert ethnic extrajudiciar SETEC-AGIR Florin CETĂȚEANU
În mai multe manuale de instalare/utilizare a centralelor termice murale se vorbește despre „funcția de curățare a coșului de fum” sau „funcția de curățare a hornului” etc.
S-ar părea că această funcție este cât se poate de folositoare – iar unii utilizatori chiar spun că își curăță periodic coșul de fum cu ajutorul acestei funcții speciale a centralei termice. Dar oare faptele stau chiar așa ?
Dacă citim în manual cum „lucrează” funcția „curățare coș fum”, vom vedea că, după activarea acesteia, centrala murală va funcționa timp de 10-15 minute la putere maximă (și apoi, eventual, la puterea minimă), fără să țină cont de informațiile primite de la butonul/tasta de reglare a temperaturii pe tur – doar de informația primită de la limitatorul de temperatură (termostatul de siguranță) situat pe conducta de ieșire din schimbătorul principal de căldură (în alte manuale funcția respectivă poartă numele de „funcția coșar”).
Dar funcționarea centralei la putere maximă nu are nici o legătură cu curățarea coșului de fum. La putere maximă se evacuează cantitatea maximă de gaze de ardere !
Abia acum încep să se lămurească lucrurile. Funcția „curățare coș fum” se utilizează/activează atunci când trebuie măsurate noxele din gazele de ardere (sau, cum este cunoscut de către utilizatorii finali, atunci când „trebuie să se facă ISCIR-ul centralei”). Conform legislației în vigoare – Anexa 2 , art. V. 1. al [1]:
„Valorile limită pentru emisii sînt reglementate pentru toate etapele de exploatare obișnuită a unei instatații. Pornirea și oprirea unor instalații pot face obiectul unor reglementări deosebite. Limitările nu se aplică în cazuri de accidente sau incidente în exploatare.
În momentul cînd se fac măsurători care însoțesc recepția unei instalații sau atunci cînd se fac măsurători ulterioare,de multe ori este imposibil să fie reproduse toate fazele de exploatare ale acesteia. Dacă se cunosc fazele de exploatare pentru care emisiile sînt maxime , se pot limita măsurătorile la numai aceste faze. Se va considera în acest caz că măsurătorite sînt determinate pentru aprecierea instalațiilor.”
Deci funcția menționată anterior are rolul de a ajuta tehnicianul service la efectuarea măsurătorii noxelor, menținând funcționarea centralei termice murale la puterea maximă un timp suficient de lung. Dar cu ajutorul aceastei funcții în nici un caz NU se curăță coșul de fum.
În limbile din care au fost traduse manualele, funcția respectivă se numește „spazzacamino” sau „Schornsteinfeger” – adică „coșar”. Traducătorii (care în general nu au pregătire tehnică în specialitatea pentru fac traducerea) fac și ei ce pot: o centrală nu poate avea o funcție coșar – persoana care curăță coșul de fum, ci o funcție care reflectă activitatea pe care o desfășoară coșarul, adică curățarea coșului de fum.
Și totuși, numele funcției respective este „coșar”. La unele centrale termice murale chiar se aprinde pe display un mic coșar în momentul în care se activează respectiva funcție – Fig. 1 – poz. 20.
Fig. 1 – Display-ul unei centrale termice cu simbolizarea funcției „coșar”
Dar de ce „coșar”? Fiindcă în Germania s-a introdus pentru prima oară în Europa/lume obligativitatea efectuării măsurării noxelor centralelor termice iar efectuarea acestor măsurători era și este făcută de către coșar (cel care dă, de altfel, și permisiunea/autorizarea periodică de funcționare a centrale în cazul în care rezultatul măsurătorilor se află sub nivelul noxelor impus de normativele locale germane). Nemții au fost primii care au introdus această funcție care să îl ajute pe coșar iar apoi aceasta a fost preluată și de celelalte țări.
În concluzie: nu există „funcția de curățare a coșului de fum” sau „funcția de curățare a hornului”, ci numai funcția „COȘAR” !
Bibliografie:
[1] Ordinul 462/1993 al ministrului apelor, pădurilor și protecției mediului pentru aprobarea Condițiilor tehnice privind protecția atmosferei și Normelor metodologice privind determinarea emisiilor de poluanți atmosferici produși de surse staționare – publicat în Monitorul Oficial al României Partea I, nr. 190 din 08 noiembrie 1993